31.10 1917: Uskonpuhdistuksen riemujuhla Turussa


Uskonpuhdistuksen riemujuhlan vietto. Juhlallisuuksia tänään Turussa.

Tänään vietämme uskonpuhdistaja Martti Lutherin riemunjuhlaa. On kulunut 400 vuotta siitä päivästä, jolloin Luther naulasi Wittenbergin linnan kirkon ovelle 95 teesiänsä, siten ulkonaisestikin sanoutuen irti paavillisesta uskosta ja aloitti uuden uskon taistelun.

Koettaessamme arvailla, kuinka suuremmoisesti Saksanmaa tänään juhlii suurta poikaansa, täytyy meidän tällä hetkellä kohdistaa sanamme siihen, miten Turussa uskopuhdistuksen juhlaa vietetään. Huomautamme aluksi, että kaikilla kouluilla on lomapäivä ja että niissä vietään joko aamulla klo 8 tai myöhemmin päivällä juhlahetki. Samoin on useat virastot, kuten lääninhallitus ja elintarvikelautakunta suljettuina.

Klo 9 a.p. on Tuomiokirkossa suomal. lastenjumalanpalvelus, jossa saarnaa past. J.E. Kallio.

Klo 11 a.p. on Tuomiokirkossa ruotsal. juhlajumalanpalvelus, jossa saarnaa rovasti Th. Grönstrand ja liturgian hoitaa past. L. Roschier.

Klo 9 a.p. pidetään suomal. lastenjumalanpalvelus Mikaelinkirkossa; past. V. Inberg saarnaa.

Klo 11 a.p. on Mikaelinkirkossa juhlajumalanpalvelus, jolloin saarnaa tuomiorovasti Juuso Hedberg.

Iltapäivällä on Mikaelinkirkossa liturgisia jumalanpalveluksia, klo 1, 5,30 ja 7, jolloin suomeksi saarnaa past. K.V. Lehtonen ja ruotsiksi past. A.G. Keihänen. Kummassakin kirkossa avustaa jumalanpalvelusta kirkkokuoro. Kolehti kootaan Martti Lutherin valittujen kirjoitusten julkaisemiseksi. Klo 1 i.p. on Mikaelinkirkossa suomal. lastensaarna, jonka pitää rov. Ahlroth.

Klo 5 i.p. on Suomen Pipliaseuran ja Suomen Evankelisen seuran 100-vuotisjuhla Tuomiokirkossa; saarnaa khra K.R. Kares.

Klo 6,30 i.p. on Tuomiokirkossa ruotsal. jumalanpalvelus; saarnaa sessori J.M. Tallgren. Liturgina on past. T.Hirvonen ja kuorolaulua esittää tuomiokirkkokuoro. Jumalanpalveluksen päätyttyä on yllämainittujen seurojen vuosikokous Tuomiokirkon sakaristossa.

Klo 7 i.p. on Akatemiatalon juhlasalissa Onni Savolan uskonnollinen lausontoilta.

Turun Sanomat 31.10.1917