27.9.1917: Sähkönjakelusta Loimaalla


Yleisöltä. Nöyrä kysymys. Jo kahden kuukauden ajan on sähkön saanti Loimaan Sähköyhtiön piirissä ollut työrettelön vuoksi epäsäännöllisellä kannalla: ensinnä saatiin olla kokonaan ilman sähkövirtaa, nyttemmin sentään saadaan sitä päivisin ja illoin. On toivottu ja odoteltu, että sähköä jälleen ruvettaisiin saamaan sopimuksen mukaisesti ympäri vuorokauden; vaan toistaiseksi ei ole vielä parannusta näkynyt.

Käsissä on kuitenkin sellainen vuodenaika, jolloin valaistuksen vuoksi sähköä juuri kipeimmin tarvittaisiin. Lukuisissa perheissä tarvitaan valoa – missä enemmän, missä vähemmän – myös yösydännä ja aamuyöstä; mutta sähköjohtoja hankittaessa on tullut öljylamput hävitetyksi eikä siitten saanti enempää kuin kynttilöittenkään näytä nykyaikana juuri mahdolliselta, ei ainakaan ilman monenkertaisia hintoja. Samoin olisi sähkö hyvin tarpeen ulkovalaistukseen juuri tällaisena aikana.

Näin ollen pyydän monien sähköntilaajien puolesta kysyä: onko toivoa saada tänä syksynä sähkönsaanti vielä säännölliselle tolalleen? Ymmärrämme kyllä, että nykyisenä kehuttuna ”vapauden aikana” on työnteettäjäin ja työntekijäin työvapauden laita sangen niin ja näin. Mutta onko edes asianomaisten taholta edes kaikki mahdollinen yritetty asian saattamiseksi säännölliselle kannalle?

Sähköntilaaja

Kunnallisia Sanomia Loimaalta, Alastarolta, Metsämaalta ja Mellilästä 27.9.1917